Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: ZiuaOnline
Anul şi data apariţiei: 03.02.2012
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Suntem mai putini cu 2,6 milioane
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziuaonline.ro/societate/suntem-mai-putini-2-6-milioane.html


Suntem mai putini cu 2,6 milioane. Daca in 20 de ani ne-am imputinat cu atat, nu vreau sa calculez cand parca se vrea sa disparem, sa ne risipim. Numarul de eurodeputati romani dar si numarul de voturi alocate Romaniei in Consiliul European vor scadea in urma diminuarii numarului de cetateni, conform recensamantului, insa potrivit unor surse europene, aceste efecte vor fi simtite abia dupa 2014 sau 2020.
 
Motivul este legat de perioada de referinta la care se raporteaza institutiile europene atunci cand fac aceste calcule si care va ramane acelasi dinaintea publicarii datelor recensamantului.
 
Numarul de europarlamentari pentru fiecare stat este calculat potrivit unui sistem de “proportionalitate degresiva” – asadar tine cont de numarul populatiei, iar numarul de mandate alocat in acest exercitiu legislativ fiecarui stat este prevazut in concluziile Consiliului european din 18 octombrie 2007, adoptate la nivel de sefi de stat si de Guvern.
 
Conform celor stabilite, Romania are in prezent 33 de europarlamentari, insa ar putea pierde, potrivit surselor citate, circa 3-4 dintre acestia. Insa modificarea numarului de eurodeputati nu are legatura numai cu rezultatele recensamantului. In realitate, numarul de europarlamentari aferent fiecarui stat membru va fi modificat cel mai probabil cu incepere de la urmatoarele alegeri, din 2014, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, dar si ca urmare a aderarii Croatiei la UE. In paralel, o reforma a Parlamentului European, care prevede printre altele si o schimbare a numarului de eurodeputati si a sistemului de alegere a acestora este in dezbatere in PE.
 
Pe de alta parte, scaderea cu peste doua milioane a numarului de locuitori din Romania va avea efecte si asupra numarului de voturi de care dispune Romania in Consiliul UE dar si asupra diferitelor alocarilor bugetare.
Insa, potrivit surselor citate, rezultatele referendumului nu vor afecta alocarile pentru perspectiva financiara 2014 – 2020, aflate in prezent in curs de negociere.
 
In prezent, Romania este al saptelea stat membru UE ca numar de voturi in Consiliu, avand aproximativ 4,5% din populatia UE.
 
Populatia Romaniei a scazut cu peste 2,6 milioane, de la 21.680.974 la 19.042.936 de persoane, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011, anuntate joi de Institutul National de Statistica.
 
Conform datelor recensamantului din 2002, populatia Romaniei era de 21.680.974 de locuitori.
 
Populatia din statisticile curente la 1 iulie 2011 este de 21.354.396, a precizat INS.
 
Potrivit rezultatelor provizorii ale recensamantului din 20 octombrie 2011, populatia stabila a Romaniei a fost de 19.043.000 de persoane, din care 18.384.000 au fost prezente, iar 659.000 temporar absente.
 
Din totalul populatiei stabile a Romaniei, 10.054.000 persoane aveau domiciliul sau resedinta in municipii si orase (52,8%), iar 8.989.000 persoane locuiau in comune (47,2%).

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.